Mennesker og menneskeaber er ikke de eneste, der kan planlægge og udskyde deres behov.
Vi er vant til at se os selv - mennesket - som enestående på kloden, fordi vi kan planlægge ud i fremtiden. Vi har lært at udsætte tilfredsstillelse af vores umiddelbare behov til gengæld for afkast i fremtiden.
Det er en færdighed, som vi indtil for blot få år siden regnede med, at vi var de eneste på kloden, der kunne finde ud af. Siden opdagede vi, at det også var en evne, man kunne finde blandt visse menneskeaber som for eksempel chimpanser.
Men nu har vi fået konkurrence fra en helt anden front. Magasinet Science bringer resultaterne fra en undersøgelse foretaget af Mathias Osvath, der forsker i kognition blandt dyr på på Lund Universitet, og han har opdaget, at ravne også besidder samme færdighed.
Kloge ravne
Vi har allerede et godt indtryk af, at ravne er kløgtigere end gennemsnittet, fordi de for eksempel kan lave små fødevarelagre og endda konstruere falske lagre for at narre andre ravne. Ravne er nemlig smarte nok til at stjæle andre ravnes madlagre. Men indtil nu har forskerne ikke været klar over, at fuglene ligefrem kunne planlægge ud i fremtiden.
I den nye serie forsøg trænede Mathias Osvath fem ravne til at åbne en særlig beholder ved at benytte et stykke værktøj. Inden i beholderen var der mad.
Dagen efter blev ravnene præsenteret for beholderen, uden at værktøjet var i nærheden. Forskerne fjernede beholderen, og en time efter blev ravnene præsenteret for forskellige objekter, hvor værktøjet var imellem. Derefter kom beholderen tilbage. Hvis de havde valgt værktøjet, kunne de åbne beholderen.
Forskeren gentog forsøget 14 gange, og ravnene valgte det rette værktøj 79 procent af gangene, hvilket er langt mere, end hvis det blot var tilfældigt, skriver Ars Technica.
Forsøget viser, at ravne kan planlægge udover det umiddelbare. De valgte værktøjet, fordi de kunne bruge det senere.
Måske endnu mere imponerende, så kunne ravnene også udvise selvkontrol. I en anden serie forsøg fik ravnene mulighed for at vælge en bid mad med det samme eller værktøjet, der ville give dem mere mad senere ved at åbne beholderen. Ravnene valgte værktøjet frem for den umiddelbare tilfredsstillelse ved at tage imod den lille bid.
Selvstændig evolution
Selvom det minder om resultater, man også kan finde i menneskeaber og mennesker, så mener forskerne ikke, at der er nogen sammenhæng mellem udviklingen af denne færdighed hos fugle og aber.
Den sidste gang, der tilnærmelsesvis var en fælles forfader, er over 320 millioner år siden, og hvis det var kilden til færdigheden, så ville der være langt flere væsner, der havde udviklet det.
I stedet mener man, at ravnene (og måske også andre kragefugle) har udviklet færdigheden uafhængigt af menneskeaber og mennesker.
Det er samme måde både fugle, flagermus og fluer har vinger. Selvom det er forskellige arter, så har de uafhængigt af hinanden udviklet vinger, fordi det er en tilpasning til deres omstændigheder.
Author: Brittany Bell
Last Updated: 1699431003
Views: 1335
Rating: 4.9 / 5 (48 voted)
Reviews: 91% of readers found this page helpful
Name: Brittany Bell
Birthday: 2012-04-17
Address: 592 Smith Prairie, Port Michael, NM 25514
Phone: +4040654998895390
Job: Project Manager
Hobby: Chess, Yoga, Photography, Scuba Diving, Amateur Radio, Mountain Climbing, Puzzle Solving
Introduction: My name is Brittany Bell, I am a Determined, treasured, steadfast, expert, skilled, important, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.