header banner
Default

Welk energiecontract is nu het meest geschikt? Kassa - BNNVARA vraagt


Logo Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA.

06-07-2023

  •  

leestijd 6 minuten

energierekening 1127 energiecontract thermostaat

Begin dit jaar waren er niet of nauwelijks aanbieders te vinden bij wie je een vast energiecontract kon afsluiten voor een jaar of langer. Dat is de laatste weken razendsnel veranderd, ziet Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com. “Sinds 1 juni is de markt helemaal tot leven gekomen. Energiebedrijven durven weer in te kopen voor een langere periode. De energieprijzen liggen dan ook 10 keer lager dan een jaar geleden.” Maar is het ook een goed moment voor de consument om weer een vast contract af te sluiten? 

Op de vergelijkingssite voor energie van Ben Woldring is het topdrukte. “We hebben nog nooit zoveel bezoekers gehad als in 2023.” Hebben de mensen die nu de tarieven vergelijken door dat het tijd is om het variabele contract vaarwel te zeggen? “Exact”, zegt Woldring. “Niemand heeft een glazen bol, maar het lijkt nu een goed moment om te kiezen voor een vast contract in plaats van variabel. De buil die je eraan kunt vallen is dat de prijzen nog verder gaan zakken. Daar staat tegenover dat je weet waar je aan toe bent qua vaste lasten voor gas en stroom voor de looptijd van het contract. En je weet dat je rekening niet weer omhoogvliegt, mochten de marktomstandigheden verslechteren.” Daarmee legt Woldring in enkele zinnen uit waarom kiezen voor vast nu opportuun is. 

“Prijsverschil tussen variabel en vast is nog maar minimaal”

Biedt een variabel energiecontract op dit moment helemaal geen voordelen meer? Nauwelijks, stelt Woldring vast. “Als je nu voor een voordelig variabel contract kiest, kom je op een laag tarief voor energie uit. Maar wel met de garantie tot de volgende maand.” Bovendien is de markt snel veranderd, geeft de energie-expert aan. “Het prijsverschil tussen variabel of vast is eigenlijk nog maar minimaal.”

Juist met een variabel tarief is het belangrijk om de prijsontwikkeling te volgen en niet achterover te gaan leunen, raadt Woldring aan. “We krijgen op dit moment veel telefoontjes van mensen met vragen over hun energiecontract en of overstappen een goed idee is. Dan sla je soms steil achterover van welke hoge tarieven die mensen moeten betalen voor hun huidige variabele contract”, zegt Woldring. 

Hoe gaan de prijzen zich in de winter ontwikkelen?

Het is koffiedik kijken, maar valt er al te voorspellen hoe hoog de energieprijzen komende winter worden? Woldring houdt de cijfers die nu voorhanden zijn tegen het licht. “De groothandelsprijs voor gas ligt op 34 euro per megawattuur. Voor de energiecrisis was dat rond de 20 euro. Maar, vorig jaar tijdens de piek van de energiecrisis tikte de gasprijs 340 euro aan per megawattuur.”

Op de groothandelsmarkt kun je vooruitkijken. Voor welke prijzen kunnen energiebedrijven inkopen voor de komende winter? “Dat bedrag is nu 54 euro per megawattuur. Dat laat zien wat de markt verwacht waar het naartoe gaat in de winter. Er wordt dus bijna een verdubbeling verwacht van de gasprijs. Wie dan een variabel contract heeft, zal dat zeker gaan merken in de portemonnee.”

Kiezen voor één of drie jaar vast?

Reden temeer om nu rond te gaan kijken naar een vast contract, vindt Woldring. Wat is dan verstandiger, een looptijd van één jaar of juist van drie jaar? “Je kunt met drie jaar geluk hebben of pech. De prijzen kunnen immers verder dalen, dan heb je pech. Of de prijzen stijgen juist gedurende de looptijd en dan heb je geluk. Als je heel veel waarde hecht aan rust aan je hoofd dan lijkt het nu geen gek moment om voor een driejarig contract te kiezen.”

Prijzen kunnen nog lange tijd fluctueren

Woldring stelt tegelijkertijd vast dat de prijzen weliswaar fors lager zijn dan vorig jaar, maar dat het zeker nog niet ‘terug naar normaal’ is in de wereld. “We hebben nog met een oorlogssituatie te maken. De energiemarkt is erg beweeglijk. Prijzen kunnen nog lange tijd fluctueren. Maar stel dat de oorlog in Oekraïne over anderhalf jaar ten einde komt, dan kan er een prijsdaling optreden waar je met een driejarig contract niet van profiteert.”

Toch maar kiezen voor één jaar vast dan? “Een looptijd van een jaar is goed te overzien. Als de energieprijzen toch gaan dalen, dan profiteer je daar volgend jaar zomer alweer van, als je contract dan afloopt.”

Zekerheid voor de winter

Stap je nu over van variabel naar vast, dan weet je sowieso wat je betaalt gedurende de looptijd van het vaste contract, geeft Woldring aan. Ook in de dure wintermaanden. “70 tot 80 procent van het verbruik van je energie vindt plaats in de winter, dus dan maak je veruit de meeste kosten”, houdt de energie-expert voor. “Als je je nu in de zomer verlekkert aan een laag en variabel tarief, dan zou dat in de winter stukken hoger kunnen komen te liggen. Gemiddeld genomen schiet je er met een variabel tarief ook niet erg mee op, omdat het tarief juist in de winter veel zwaarder meetelt.” 

Prijsplafond loopt 31 december af

Goed om mee te wegen: het prijsplafond, dat nu nog geldig is, loopt tot en met 31 december. Met het prijsplafond heb je minder last van de piekmomenten waarop energie duurder is. Tot het vastgestelde verbruik van 1200m3 gas en 2900 kWh elektriciteit, betaal je namelijk nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas. “Op dit moment liggen de markttarieven voor vast en variabel wel 10 tot 20 procent daaronder”, zegt Woldring. “Het prijsplafond is ingesteld om de consument te beschermen tegen prijspieken, maar stopt na 31 december. Dan is het nog volop winter. Stel dat de energieprijzen gaan stijgen, dan heb je daar geen last van met een vast energiecontract.” 

De welkomstbonus is terug van weggeweest

Voor de energiecrisis wemelde het op de vergelijkingssites voor gas en stroom van de lokkertjes. De welkomstbonus is weer terug van weggeweest. Deze wordt nog niet zo massaal aangeboden als voorheen, maar toch is er weer keuze voor consument. Het is een teken dat de markt zich herstelt, aldus Woldring. “Nieuwe klanten krijgen bij sommige providers een welkomstvoordeel van 100 tot wel 450 euro. Je ziet wel dat het gastarief bij zo’n aanbieder wat hoger ligt”, tekent hij erbij aan. Iets om mee te wegen dus, als je prijzen gaat vergelijken.

Vast energiecontract soms “uitverkocht”

De vergelijkingssite Pricewise meldde eerder deze week dat de vraag naar vaste energiecontracten zo hoog is, dat deze soms “uitverkocht” raken. De reden? Omdat de energiemarkt momenteel snel verandert, kopen energieleveranciers elektriciteit en gas in beperkte hoeveelheden in. Zo dekken ze voor zichzelf de financiële risico’s af. Maar als het ene aanbod voor een vast contract op is, komt er een ander voor in de plaats. 

Hogere opzegboete zorgt voor meer zekerheid bij aanbieders 

Volgens Ben Woldring van Gaslicht.com zijn aanbieders van energie nu niet alleen toeschietelijker geworden met vaste contracten vanwege de lagere prijzen op de energiemarkt. De regels voor het tussentijds stoppen van een contract zijn ook nog eens gewijzigd. “Sinds 1 juni jongstleden betaalt de klant een hogere opzegboete als deze een vast energiecontract voortijdig opzegt. Nu zekerder is dat de consument tot het eind van het contract blijft, durven providers weer vaste contracten aan te bieden.”

Niet vast of variabel maar dynamisch?

Naast het variabele of vaste energiecontract, bestaat er ook nog het dynamische contract. Is dat op dit moment ook een optie om te overwegen? “Ja en nee”, zegt Woldring. “Dit is eventueel interessant als je zelf je energieverbruik in huis kunt sturen. Bijvoorbeeld als je veel thuis bent.”

Als de dynamische prijs laag is, zet je de noodzakelijke, 'energieslurpende' apparaten aan. Je kunt dan de wasmachine laten draaien of de elektrische auto opladen. Ben je niet veel thuis en kun je niet goed bepalen wanneer je een apparaat aanzet? Dan is dynamisch niet handig of verstandig, vindt Woldring. ”Er zijn op een dag goedkope uren en er zijn op een dag heel dure uren. Als je op de dure uren verbruikt, ben je juist extra veel geld kwijt aan energie. Kiezen voor dynamische prijzen is echt iets voor fanatieke types die het leuk vinden om er elke dag mee bezig te zijn en er ook tijd voor hebben."

Meer over:

energiecontract, energiecrisis, gas, #elektriciteit, gasrekening, energierekening, vast contract, flexibel contract, energiemaatschappijen, overstappen, vergelijken, kassa's hulpartikelen

Reacties (18)

VIDEO: Nu kiezen voor een vast energiecontract?
Gaslichtcom: energie vergelijken en zonnepanelen

Sorteren op:

Crosscom

Crosscom17 aug. 2023 - 20:01

Het verdienmodel van energie vergelijkingssites is gebaseerd op consumenten die via deze sites een energiecontract afsluiten, niet verwonderlijk dat meneer Woldring van mening is dat het afsluiten van een vast energie contact een slimme keuze is. Dit artikel is niets meer dan een reclamepraatje van Ben Woldring, waarbij de consument schijnbaar haast moet maken met het afsluiten van een vast contract voordat deze zijn ''uitverkocht''

Crosscom

Crosscom17 aug. 2023 - 20:01

Het verdienmodel van energie vergelijkingssites is gebaseerd op consumenten die via deze sites een energiecontract afsluiten, niet verwonderlijk dat meneer Woldring van mening is dat het afsluiten van een vast energie contact een slimme keuze is. Dit artikel is niets meer dan een reclamepraatje van Ben Woldring, waarbij de consument schijnbaar haast moet maken met het afsluiten van een vast contract voordat deze zijn ''uitverkocht''

Crosscom

Crosscom17 aug. 2023 - 20:01

Het verdienmodel van energie vergelijkingssites is gebaseerd op consumenten die via deze sites een energiecontract afsluiten, niet verwonderlijk dat meneer Woldring van mening is dat het afsluiten van een vast energie contact een slimme keuze is. Dit artikel is niets meer dan een reclamepraatje van Ben Woldring, waarbij de consument schijnbaar haast moet maken met het afsluiten van een vast contract voordat deze zijn ''uitverkocht''

wvanrappard

wvanrappard8 jul. 2023 - 8:22

we moeten af van deze verdien cowboys gewoon nationaliceren de goedkoopste moet er nog aan verdienen

hawie

hawie7 jul. 2023 - 14:25

De Nutsbedrijven moeten terug komen en niet die gokbedrijven als, 'Betcity en Onecasino ' de zaak laten regelen, want daar lijkt het inmiddels wel op.

mijnnaamwashaas2345

mijnnaamwashaas23457 jul. 2023 - 14:25

ik had sinds januari een flexibel energiecontract. Logde deze week in bij m'n provider en daar stond een heel aantrekkelijk aanbod voor 1, 2 of 3 jaar vast. Heb er gebruik van gemaakt en een nieuw contract, 1 jaar vast. Kijk dus wat jouw aanbieder te bieden heeft qua vast contract

3 Reacties

prikker

prikker7 jul. 2023 - 14:36

Wat een rare post... het artikel geeft ook aan dat de aangeboden contracten niet beter zijn als de vaste contracten en toch heb jij een 'aantrekkelijk aanbod'... Namens wie post jij hier ?

0Rapporteren

mijnnaamwashaas2345

mijnnaamwashaas23457 jul. 2023 - 15:04

namens mijzelf, denk dat veel mensen er niet aan denken om eens te kijken of er een aanbieding is voor een vast contract bij hun provider. Goede kans dat ik met een flexibel energiecontract richting winter veel meer zou gaan betalen. De prijs is nu vrijwel gelijk. Vanwaar het wantrouwen?

0Rapporteren

prikker

prikker8 jul. 2023 - 20:06

Elke post van je wekt wel héél erg de suggestie op dat je hier vaste koopcontracten loopt te pushen. Het is uitsluitend gladde reclametaal die je uitslaat.... daarom.

0Rapporteren

wong

wong7 jul. 2023 - 13:07

Ik krijg heimwee naar de vroegere nutsbedrijven. Sinds alles geprivatiseerd is, zijn wij er alleen maar op achteruitgegaan. Dat in tegenstelling tot de huidige leveranciers.

1 Reactie

hawie

hawie7 jul. 2023 - 14:23

Het lijkt wel of de energiecontracten door ' Betcity ' en consorten aangeboden worden, het is een gok wat je kiest en je kan geluk en pech hebben met de prijs. Overheid......doe er iets aan.

2Rapporteren

Johscha

Johscha7 jul. 2023 - 13:01

T'is een groteoplichtersbende geworden. Er zijn dus energie producenten. en energie leverranciers. Dat is dus fouteboel. Net als in de zorg zijn er tussenbedrijven gekomen die er dik aan willen verdienen. De consument is altijd de klos tegenwoordig. Met dank aan ons kabinet die alles heeft geprivatiseerd. Dan kan men erop wachten dat alles onbetaalbaar wordt !!!

paullubberts

paullubberts7 jul. 2023 - 9:49

Volgens mij is het maximaal te vergoeden verbruik aan elektriciteit bij het prijsplafond 2900 kWh i.p.v. 2400, zoals jullie schrijven.

2 Reacties

CPV

CPV7 jul. 2023 - 10:37

Je hebt helemaal gelijk, wat een slordigheid van een organisatie die consumenten goed wil voorlichten. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/plannen-kabinet-met-prijsplafond-voor-gas-en-elektriciteit

0Rapporteren

Redacteur

Redacteur 7 jul. 2023 - 10:50

dank voor de opmerkzaamheid, dat is tussentijds verhoogd van 2400 naar 2900 kWh. Is aangepast in de tekst. Redactie

0Rapporteren

CPV

CPV7 jul. 2023 - 9:48

Toen ik de kop zag, dacht ik: en de dynamische contracten dan? Aan het eind komt de aap uit de mouw: dit is een reclameverhaal van Ben Woldering. Die raadt dynamische contracten af, omdat hij ze zelf niet verkoopt. Laat ook een andere prijsvergelijker eens aan het woord!

2 Reacties

goofert

goofert9 jul. 2023 - 9:51

Wat is dit nou weer. Kun je niet lezen! Ik gelukkig wel. Woldering raad dynamische contracten helemaal niet af of aan. Hij geeft zelfs een gedegen advies wanneer je wel of beter niet een dynamisch contract kan nemen, waar ook ik helemaal achter sta. Waarom je iemands integriteit in twijfel trekt terwijl daar hier geen enkele reden voor is begrijp ik niet. Het zal de huidige mode wel zijn, om iedereen zo maar aan de schandpaal te nagelen.

1Rapporteren

CPV

CPV9 jul. 2023 - 20:00

"Kiezen voor dynamische prijzen is echt iets voor fanatieke types" Dat bedoel ik: dynamische prijzen zijn voor nerds, niet voor normale verstandige mensen. Wat hij bedoelt, kun je ook gewoon automatiseren.

0Rapporteren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sources


Article information

Author: Joanna Davis

Last Updated: 1698480482

Views: 1023

Rating: 3.8 / 5 (63 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Joanna Davis

Birthday: 1940-10-22

Address: 6996 Travis Mountain Suite 783, South Corey, IL 19032

Phone: +4746808663051690

Job: Psychologist

Hobby: Kite Flying, Hiking, Camping, Embroidery, Skateboarding, Telescope Building, Golf

Introduction: My name is Joanna Davis, I am a risk-taking, capable, forthright, Precious, strong-willed, vivid, variegated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.